САЩ и техните съюзници са уверени, че мащабни ракетни удари или атаки с дронове от Иран или негови проксита срещу военни и правителствени цели в Израел са неизбежни – при това в близките дни, съобщава Bloomberg, като се позовава на пожелали анонимност представители на американското и израелското разузнаване.

По думите им потенциална атака, вероятно с използване на прецизни управляеми ракети, може да се случи през следващите дни.

Единият от събеседниците на агенцията подчертава, че въз основа на оценките на американското и израелското разузнаване става дума по-скоро за "кога“, а не за "ако“.

В материала се пояснява, че западните съюзници на Израел са били предупредени, че правителствени и военни съоръжения на еврейската държава може да бъдат атакувани от Иран, но не и цивилни.

Според Bloomberg американски служители помагат на Израел при планирането и обмена на разузнавателни оценки.

В същото време Израел е обяснил пред съюзниците си, че изчаква атаката, преди да започне нова сухопътна офанзива срещу позициите на терористичната групировка ХАМАС в Рафа в Ивицата Газа, въпреки че не е ясно колко скоро може да започне тази операция, коментира агенцията.

Според разузнавателни данни от западни страни, по-специално САЩ, атака от Иран и неговите проксита може да не се случи непременно от северната граница на Израел, където действа ливанската групировка "Хизбула“.

Израелските служители, отбелязва агенцията, са съгласни с възгледите на съюзниците и публично заплашиха Иран, че ако удари територията на еврейската държава, те ще нанесат удари срещу страната.

Върховният религиозен лидер на Иран Али Хаменей повтори в сряда обещанието си да отмъсти на Израел за удара по консулството в Сирия, което според него се равнява на нападение срещу иранска територия.