Съединените щати са се обърнали към Япония с въпрос за разполагане на ракети със среден обсег, по-специално Tomahawk, на нейните острови, за да подобрят баланса на силите в региона с Китай, съобщава местното издание  Sankei.

Става въпрос и за разполагането на далекобойни хиперзвукови оръжия, които се разработват в момента от САЩ. Американската страна вече е правила подобно предложение и Токио възнамерява да започне сериозни преговори по въпроса.

Мястото за разполагане на ракети все още не е определено, но японски официални лица казват, че Кюшу и други райони вероятно ще бъдат разгледани.

Съединените щати не притежават наземни ракети със среден обсег 500-5500 км въз основа на стария Договор за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег, сключен със СССР. От друга страна, такива ракети (повече от 1250 единици) притежава Пекин, което създава "ракетна пропаст" между САЩ и Китай.

Припомняме, че договорът изтече през август 2019 г. В момента американската армия разработва ракети със среден обсег, включително хиперзвукови ракети с обсег над 2700 км. Също така, морската пехота се очаква да разполага с около 100 наземни Tomahawk с обсег от над 1600 км.