На изложението Sea Air Space 2024 Lockheed Martin, съвместно с CoAspire, представиха проект за многоцелева хиперзвукова ракета Mako, предназначена за изтребителя F-35 от пето поколение, пише Naval News.

"Това е многоцелева, високоефективна система за ВМС на САЩ, която е много издръжлива и достъпна, така че можете да държите множество цели в риск с една оръжейна система, която е готова сега“, казва старши програмният мениджър Рик Лой.

Отбелязва се, че Lockheed Martin работи по проекта в продължение на 7 години. Скоростта на полета на Мако ще бъде 5 Маха. Ракетата е достатъчно компактна, за да се побере във вътрешния отсек на самолет F-35.

Като цяло изтребителят ще може да носи до шест хиперзвукови ракети Mako, две от които ще бъдат разположени във вътрешния отсек на самолета, а още четири - на външни точки за закрепване. Разработчиците не изключват, че Mako може да бъде изстрелван от други американски самолети.

Друга интересна презентация от Sea Air Space беше концепцията за базиран на носител MQ-25 Stingray дрон танкер, въоръжен с две стелт противокорабни ракети (LRASM) Lockheed Martin AGM-158C. Според проекта LRASM може да бъде инсталиран на пилони Stingray, в които обикновено се намират капсули за зареждане с гориво.