Администрацията на Байдън предупреждава Германия и други европейски нации да не позволяват на Китай да поема контрола върху компании в стратегически сектори, заяви високопоставен американски служител, посочвайки неотдавнашния ход за намаляване на дела на Китай в пристанището на Хамбург като успешен резултат, пише Bloomberg.

САЩ са предали съобщение чрез посолството си в Берлин, че Китай няма контролен дял в пристанището, според служител, който говори с репортери при условие за анонимност в сряда. В крайна сметка Германия позволи на китайския държавен транспортен конгломерат Cosco Shipping Holdings Co. да купи 24,9% дял в един от пристанищните терминали на Хамбург.

Това е малко по-малко от прага, който се счита за блокиращо малцинство в Германия. Канцлерът Олаф Шолц първоначално подкрепи продажбата на 35% от един от четирите пристанищни терминала от Hamburg Hafen и Logistik AG.

Служителят, който говори паралелно с държавния секретар Антъни Блинкен, пристигнал в Германия за среща на външните министри от Групата на седемте, каза, че администрацията на Байдън, подобно на администрацията на Тръмп преди нея, работи с европейските лидери, за да се обърне специално внимание на инвестициите в стратегически области така че автократичните сили като Китай да не поемат контрола над ключови предприятия.

Шолц трябваше да пристигне в Китай в петък с делегация, която ще включва главния изпълнителен директор на Volkswagen AG Оливер Блуме. Американски служители се притесняват германският лидер да не обвърже икономиката на страната си твърде тясно с Китай, тъй като се страхува, че това може да създаде същата зависимост, която Русия се опита да използва от природния газ след нахлуването си в Украйна.