Съединените щати смятат, че Иран може да атакува Израел преди края на деня на 12 април. В същото време Вашингтон предупреждава, че Техеран може да използва над 100 дрона и десетки ракети, съобщава CBS News.

Двама американски служители заявиха пред медията, че голяма иранска атака срещу Израел може да се състои в петък, 12 април. Според източници Иран може да използва повече от 100 дрона и десетки ракети, които ще бъдат насочени към военни цели в Израел.

Американски служители обаче смятат, че може да е трудно за Израел да отблъсне широкомащабна атака. Те предполагат, че Иран може да избере по-малко амбициозен сценарий, но според тях няма да е възможно да се избегне рязка ескалация.

В Съединените щати има опасения, че иранска атака може да ескалира продължаващата война в Близкия изток.

Освен това френското министерство на външните работи в социалната мрежа X призова френските граждани да се въздържат от посещения в Израел, Иран, Ливан и палестинските територии.

"Поради риска от военна ескалация в Близкия изток, външното министерство препоръчва на френските граждани да се въздържат от посещения в Иран, Ливан, Израел и палестинските територии през следващите дни“, се казва в изявлението.

Да припомним, че на 1 април в резултат на ракетна атака срещу сирийската столица Дамаск сградата на иранското консулство беше напълно разрушена. Най-малко седем иранци бяха убити, включително двама генерали.

Иран обвини Израел за атаката и обеща "суров" отговор. Израел на свой ред предупреди Иран, че в случай на нападение от негова територия страната ще нанесе ответни удари.

Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Иран може да атакува Израел в следващите 24-48 часа, но планът за атака все още не е готов.