САЩ няма да се намесват в ситуацията, която се създаде около процеса за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, но призовават Турция да работи за разрешаване на опасенията си. Това подчерта координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предава РИА Новости.

"Ние не се намесваме в тези дискусии, които се провеждат между Турция, Швеция и Финландия, ние показваме уважение към обсъжданията, които се водят от суверенни държави", коментира Кърби пред репортери. В същото време той отбеляза, че САЩ призовават Турция да продължи да работи върху опасенията си, така че Финландия и Швеция да могат да се присъединят към НАТО възможно най-скоро.

В края на миналата седмица лидерът на датската крайнодясна партия "Твърд курс“ Расмус Палудан изгори свещената книга на мюсюлманите в близост турското посолство в Стокхолм. Демонстрацията му бе разрешена от шведските власти. Президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че след инцидента Швеция не трябва да разчита на турска подкрепа за членство в НАТО.