Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вероятно ще разреши предаването на значителен брой танкове Abrams M1 на Украйна и обявяването за доставките може да бъде направено още тази седмица, съобщава американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на официални служители.

Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой танкове собствено производство Leopard 2 и също така ще одобри предаването на такива от Полша и други държави. Така може да бъде поставена точка на трансатлантическия спор относно бойните машини, който заплашваше да отвори пукнатини в редиците на НАТО, коментират от редакцията.

Белият дом отказа коментар на информацията, отбелязва изданието.

Сделката ще разреши разногласията между САЩ и германците и други европейци относно предоставянето на танкове за Украйна в ключова фаза от войната. Киев подготвя контранастъпление, за да се опита да си върне украинска територия, а Русия мобилизира войски за собствените си операции.

Промяната в позицията на САЩ е предшествана от разговор на 17 януари между Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, в рамките на който американският президент се съгласи да проучи възможността за предоставянето на Abrams на Украйна, ако Пентагонът даде "зелена светлина“. Високопоставен германски служител уточни, че въпросът е бил предмет на интензивни преговори между Вашингтон и Берлин повече от седмица и изглежда е на път да бъде разрешен.

Военни служители твърдят публично, че танковете Abrams изискват значително обучение и логистична подкрепа и следователно не са подходящи за този етап от конфликта.

По-рано Пентагонът изключи възможността да предостави танковете на Украйна, заявявайки, че те са твърде сложни за поддръжка и експлоатация. Но служителите в Белия дом и Държавния департамент бяха представени като по-отворени към предоставянето на машините, за да се преодолее дипломатическата безизходица с доставките на Leopard.

Някои депутати от Демократическата партия, близки до Белия дом, като сенатор Крис Кунс от Делауеър, също настояха да бъдат осигурени известен брой Abrams на Украйна.