Ръководството на републиканците в Камарата на представителите обяви в събота (13 април), че следващата седмица Камарата ще гласува закона за чуждестранна помощ, след като Иран извърши въздушно нападение, което бързо подхрани нови двупартийни призиви за пакет от мерки за чуждестранна помощ, пише американската редакция на Politico.

Съобщението, направено от лидера на мнозинството Стив Скалис, идва, след като Израелските отбранителни сили потвърдиха, че Иран е предприел голяма въздушна атака с дронове срещу Израел.

"В светлината на неоправданата атака на Иран срещу Израел Камарата на представителите ще се отклони от предварително обявения си законодателен график през следващата седмица, за да разгледа законодателство, което подкрепя нашия съюзник Израел и държи Иран и неговите терористични пълномощници отговорни", се посочва в изявлението на Скалис.

От съобщението не стана ясно веднага какво законодателство ще гласува Камарата на представителите, нито какво означава това за по-широкия сенатски пакет за външна помощ, който ще съчетае финансирането на Израел с помощта за Украйна и Тайван и който се бави в Камарата на представителите. Скализ заяви, че "повече подробности... ще бъдат предоставени (по-късно)".

Междувременно републиканските лидери са изправени пред растящ двупартиен натиск да приемат пакет от помощи след нападението в Иран. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл настоя Камарата на представителите да приеме приетия от Сената пакет за чуждестранна помощ, заявявайки, че той ще "осигури критични ресурси" на Израел, "закъсняла смъртоносна помощ" за Украйна и помощ за Тайван.

Това е краен пример за това как републикански лидер се опитва да накара колегите си да приемат законопроект, на който преди са се съпротивлявали. 

"Главнокомандващият и Конгресът трябва да действат незабавно по нашите основни отговорности. Последствията от провала са ясни, опустошителни и могат да бъдат избегнати", заявява Макконъл. 

На свой ред някои републиканци в Камарата на представителите твърдят, че САЩ трябва да ускорят предоставянето на помощ за Израел, за да укрепят отбранителните си способности. Но демократите подкрепята Макконъл и продължават да оказват натиск върху председателя на парламента Майк Джонсън да проведе гласуване на пакета, който включва и помощ за Украйна, който е в застой за два месеца след приемането му в Сената. 

"В Конгреса ние също трябва да предприемем действия. Говорителят Джонсън трябва да предложи допълнителен пакет от помощ на Израел, за да го подкрепи в този труден момент", подчертава  Майк Лоулър.