Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост в четвъртък относно дейността на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ и предполагаемите й опити да набира войници в Сърбия и другаде по света, пише Associated Press. Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет разкри, че е изразил тези опасения по време на разговори в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

"Видяхме, че групата Вагнер се стреми да вербува войници от Сърбия и другаде и това е нещо, което смятаме, че не можем да понесем“, каза той пред репортери след срещата.

"Не знам дали има притеснения (в Сърбия), ние говорихме за нашите притеснения и очакваме с нетърпение да работим с правителството тук в Белград и другаде, където Вагнер е активен, за да сложим край на техните дейности“, добави той .

ЧВК Вагнер, собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, според съобщенията е била активна в десетки предимно африкански държави.

Групата се похвали с присъствието си в Сърбия, единствената европейска държава освен Беларус, която не се е присъединила към международните санкции срещу Русия за войната й срещу Украйна. Съобщава се, че групата е обявила откриването на свои офиси в Белград, нещо, което по-късно беше отречено.

Associated Press припомня, че наскоро руският държавен ТВ канал RT е стартирал онлайн новинарски сайт на сръбски език, където е публикувана реклама на Вагнер за набиране на бойци за войната в Украйна, заявявайки, че групата предлага "повече от атрактивни“ стимули.

Шоле е категоричен, че "Вагнер“ "действа по ужасни начини по целия свят, независимо дали е в Либия, Централноафриканската република или в момента в Украйна“.

Групата, която според съобщенията включва голям контингент затворници, вербувани в руски затвори, е начело на атаките в Източна Украйна, включително на ожесточените битки в Соледар и Бахмут.

Пригожин и групата му са под санкциите на САЩ от години и наскоро САЩ предприеха допълнителни стъпки, за да се опитат да контролират достъпа на "Вагнер“ до оръжия.

Шоле също призова Сърбия да въведе санкции срещу своя традиционен славянски съюзник Русия.

"Вярваме, че страните трябва да се съгласят със санкциите и причината, поради която вярваме в това, е, че действията на Русия не само трябва да бъдат осъдени, те трябва да бъдат наказани“, заяви той. "Русия всеки ден води брутална, неоправдана война срещу Украйна. Трябва да стоим заедно, за да гарантираме, че това поведение е неприемливо“.

Американският пратеник тази седмица започна обиколка на няколко балкански държави в рамките на посещение, фокусирано върху международните усилия за подпомагане на нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия след седмици на повишено напрежение. Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., нещо, което Сърбия и Русия не признават.