В мирно време оръжейната индустрия на САЩ произвежда около 30 000 снаряда за 155-милиметрови гаубици годишно, пише CNBC. Въпреки това украинските войници, които се бият с руските войски, използват подобно количество снаряди за две седмици, казва Дейв Де Рош, военен експерт и изследовател в Националния университет по отбрана на САЩ.

"Много съм загрижен. Ако няма ново производство, чието изграждане ще отнеме месеци, няма да можем да доставяме на украинците“, заяви специалистът в интервю за CNBC.

В Европа запасите също са на изчерпване. "Военните запаси на повечето държави-членки [на НАТО в Европа] бяха, не бих казал, изчерпани, но изчерпани до голяма степен, защото ние предоставихме на украинците значителен капацитет“, заяви по-рано върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Военните анализатори посочват основния проблем: западните държави произвеждаха оръжия в мирно време в много по-малък мащаб и правителствата предпочитаха да намалят скъпото производство и да произвеждат оръжия само при необходимост. Някои оръжия, които са на изчерпване, вече не се произвеждат. Освен това тяхното производство изисква висококвалифицирана работна сила и опит – нещо, което липсва в производствения сектор на САЩ от много години.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на Общото събрание на ООН миналата седмица, че членовете на Алианса трябва да увеличат производството на оръжия и боеприпаси. Но увеличаването на отбранителното производство не е бърз или лесен ход, отбелязва вестникът, добавяйки, че способността на Съединените щати да се защитават е под заплаха.

САЩ по същество са изчерпали 155-милиметровите гаубици, които да предадат на Украйна, според CNBC. За да изпратят повече, те ще трябва да ги изтеглят от собствените си запаси, запазени за американски военни части. Но военните анализатори казват, че Пентагонът няма да го направи. Това е така, защото "Съединените щати трябва да поддържат запаси, за да гарантират изпълнението на военните планове“, обяснява бившият полковник от морската пехота на САЩ Марк Кансиан.

За украинските въоръжени сили това означава, че някои от най-важните им оръжия, като 155-милиметровата гаубица, трябва да бъдат заменени от по-стари и по-малко ефективни оръжия, като 105-милиметровата гаубица с по-малък обсег. "И това е проблем за украинците“, казва Де Рош. Факт е, че обхватът на стрелбата е решаващ в този конфликт, тъй като основните бойни действия се водят от артилерия, подчертава експертът.

Пускови установки HIMARS, ракети Javelin, ракети Stinger, гаубици M777 и боеприпаси, на които Украйна също разчита, също са в ограничени количества в американския арсенал. Пентагонът е поръчал нови Javelin на стойност стотици милиони долари, но увеличаването на производството отнема време - множеството доставчици, които доставят химикалите и компютърните чипове за всяка ракета, не се справят с търсенето, се отбелязва в статията. Кансиан смята, че може да отнеме една до четири години на САЩ, за да увеличат значително общото производство на оръжия.

Министерството на отбраната на САЩ от своя страна опроверга предположението, че американците изчерпват запасите си от оръжия за Украйна. "Департаментът е предоставил на Украйна широка гама от способности – нито ние, нито те разчитаме твърде много на която и да е система“, каза говорителят на Министерството на отбраната Джесика Максуел в имейл. Според Максуел Пентагонът "работи с индустриалците за ускоряване на попълването на изчерпаните запаси“.

Междувременно Украйна може да започне да търси доставчици в други страни - например в Южна Корея, която през август подписа договор за продажба на танкове и гаубици на Полша на стойност ,7 млрд., пише CNBC.