САЩ готвят нов помощен пакет за Украйна, който ще бъде изпратен в най-скоро време. Това заяви прессекретарят на Белия Дом Карин Жан-Пиер, цитирана от "Украинская правда“.

Говорителят на Белия дом отбеляза, че този пакет "ще бъде сигнал“, че Съединените щати продължават да подкрепят Украйна. Тя добави, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е решена да помогне на Киев колкото е необходимо.

Жан-Пиер отбеляза, че САЩ са събрали коалиция от повече от 50 държави в подкрепа на Украйна, а повече от 140 страни са осъдили руската агресия.

"Скоро ще обявим още един пакет от помощ за Украйна, за да покажем нашата продължаваща подкрепа за смелия народ на Украйна“, заяви тя. "Украйна е подкрепена от много силна коалиция. И ако Владимир Путин си мисли, че ще ни надживее, тогава той греши“.

От началото на войната Съединените щати са предоставили на Киев повече от 43,9 милиарда долара военна помощ, според официални данни.

През уикенда Съединените щати одобриха временен бюджет в последния момент, за да предотвратят затварянето на правителството, но без средства за Украйна, за да увеличат шансовете за преминаването му през Конгреса.

След това президентът на САЩ Джо Байдън призова републиканците в Конгреса да предотвратят проблеми с помощта за Украйна.

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че ситуацията с гласуването на междинния бюджет в Съединените щати и подписването му от президента Джо Байдън няма да повлияе на потока от предварително обявената помощ за Украйна.