Властите на САЩ се опитват да договорят доставки на тротил от Япония за производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди на фона на военните доставки за Украйна, разкриват двама източника на Reuters.

Агенцията подчертава, че всяка подобна поръчка ще подложи на изпитание Токио, тъй като правилата за износ забраняват на японските компании да предават смъртоносни оръжия и компоненти зад граница. Въпреки това съюзниците изглежда са намерили решение, за да позволят продажбата на тротил на фона на глобалния недостиг на боеприпаси, подчертават от редакцията.

"Има начин САЩ да купуват експлозиви от Япония“, уверява един от източниците, запознати с дискусиите по въпроса.

Ограниченията за износ на продукти с двойна употреба или оборудване, продавани в търговската мрежа, са по-малко строги, отколкото за артикули с чисто военна цел, поради което САЩ могат да купуват лаптопи Panasonic Toughbook за своята армия.

Властите в Токио са уверили правителството на САЩ, че ще разрешат продажбата на промишлен тротил, тъй като експлозивът не е продукт само за военна употреба, допълва друг източник.

САЩ искат да включат японска компания във веригата за доставки на тротил, за да доставят експлозиви на притежавани от армията на САЩ заводи за боеприпаси, които след това ще използват материала за производството на 155-милиметрови снаряди.

Министерството на търговията, промишлеността и икономиката на Япония отказа да отговори на въпрос дали японска компания се е обръщала към ведомството с искане за износ на тротил. В отговор по имейл от ведомството припомниха, че артикулите, които не са предмет на военни ограничения, ще бъдат оценени съгласно обичайните правила за износ, които отчитат намерението на купувача, включително дали използването им би попречило на международната сигурност.

Агенцията за придобиване, технологии и логистика на японското военно министерство отказа коментар.

Държавният департамент на САЩ не e отговорил директно на въпросите на Reuters относно това дали във Вашингтон планират да купят тротил в Япония, но са подчертали, че ведомството работи със съюзници и партньори, "за да предостави на Украйна подкрепата, от която се нуждае“, за да се защити.  Япония, се казва в писмото, "демонстрира лидерство в подкрепата на отбраната на Украйна“.