Русия не е спечелила предимство във войната на фона на превземането на Авдеевка в Донецка област и проблемите с приемането на нова помощ за Украйна в Конгреса на САЩ.

"Изобщо не мислим така“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър по време на разговор с репортери във Вашингтон. Думите му са цитирани от Укринформ.

Той подчерта, че руските войски са успели да превземат Авдеевка поради факта, че Украйна "не е успяла правилно да осигури своите войски с оръжие“. Основната причина за това е бил отказът на Конгреса на САЩ да продължи да подкрепя Украйна.

"Но също така виждаме, че Украйна постига значителни печалби на бойното поле, особено в Черно море, където те изтласкаха руския флот, отвориха нов коридор за корабоплаване, който им позволи да изнасят не само пшеница и други зърнени култури, но и промишлени стоки през Черно море. (...) Ето защо ние вярваме, че те (украинската страна) ще продължат да напредват. И ние ще продължим да ги подкрепяме по най-добрия начин. Имаме нужда от партньор в Конгреса, който да помогне за това", заключи Милър.