САЩ смятат, че Русия е извадила някои отломки в Черно море от сваления американски разузнавателен дрон, заяви пред CNN американски служител, запознат с въпроса. Служителят описва откритите останки като парчета фибростъкло или малки парчета от дрона MQ-9 Reaper.

Както предаде по-рано "Фокус“, руснаците са открили дрона в морето и вече обмислят как да го извадят, съобщи местна медия.

Но администрацията на Байдън омаловажи значението на останките от дрона или потенциала да се събере някаква чувствителна информация от тях.

"Направихме невъзможно за тях да могат да съберат нещо с разузнавателна стойност от останките на този дрон, каквито и останки да има на повърхността на водата“, заяви Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност, пред CNN в сряда.

След сблъсъка между американския дрон и руските изтребители рано сутринта във вторник, операторите на дрон са предприели стъпки да изтрият важния софтуер на дрона, преди да падне в Черно море, според американски служители.

"Каквото и да е останало… това, което плава, вероятно ще бъдат повърхности за управление на полета, такива неща. Вероятно нищо с истинска присъща стойност за тях по отношение на реинженеринг или нещо подобно“, продължи Кърби.

Дронът се приземи във вода, която може да е дълбока почти километър и половина, заяви председателят на Обединените началници генерал Марк Мили на пресконференция в сряда.

"Това е собственост на САЩ и ние ще го оставим така в този момент, но вероятно се е разпаднал. Вероятно няма много за възстановяване, честно казано“, отбеляза той.