Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че заплахата руският президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия е "реална“, дни след като осъди разполагането на такива оръжия от Русия в Беларус, цитира The Guardian.

Байдън e нарекъл съобщението на Путин, че Русия е разположила първото си тактическо ядрено оръжие в Беларус, "абсолютно безотговорно“.

"Когато бях тук преди около две години и заявих, че се тревожа за пресъхването на река Колорадо, всички ме гледаха като луд“, е припомнил Байдън пред група спонсори в Калифорния.

"Погледнаха ме, така и когато заявих, че се притеснявам, че Путин използва тактически ядрени оръжия. Истински е“, е заявил Байдън.

Миналата седмица беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че страната му е започнала да приема руски тактически ядрени оръжия, някои от които според него са три пъти по-мощни от атомните бомби, хвърлени от САЩ над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Разполагането е първото движение на Русия на такива бойни глави – ядрени оръжия с по-малък обсег, по-малко мощни, които могат да бъдат използвани на бойното поле извън Русия след падането на Съветския съюз.