Във вторник, по време на посещението си в Берлин, полският външен министър Радослав Сикорски се срещна с ръководителя на германската дипломация Аналена Бербок. На съвместна пресконференция той заяви, че една от обсъжданите теми е била военните репарации, пише Rzeczpospolita.

Преди да се качи на борда на самолета, полският външен министър подчерта: "Германия е наш съюзник, но има въпроси, които трябва да бъдат решени от миналото и за бъдещето“. "Ние слагаме край на Студената война с нашия най-голям търговски партньор“, подчерта той. "Ние мислим за бъдещето, въпреки че знаем, че историческите въпроси ще играят важна роля в отношенията ни с Германия за дълго време“, отбеляза Сикорски след срещата.

Министърът заяви още, че възнамерява да обсъди проекта за Германо-полски дом като място за възпоменание на полските жертви и загубите от войната. "Също така ще помоля г-жа министър германското правителство да мисли креативно как да намери форма на компенсация за тези загуби от войната“, добави полският външен министър.

По думите му има и съживяване на контактите между външните министри на Полша, Германия и Франция във формата на Ваймарския триъгълник, чийто потенциал не се използва напълно през последните години. Нещо повече, в лицето на украинския конфликт, тристранният формат може да се превърне в добър форум за сътрудничество, както и източник на добри идеи за бъдещето на ЕС.