За първи път бронетранспортьорът БT-3Ф е представен през 2010 г., но перспективите на това превозно средство все още остават неясни, пише украинската Defense Express.

Руските медии съобщиха, че в момента се провеждат изпитания на специализирана версия на гъсеничния бронетранспортьор БТ-3Ф, пригодена за работа в арктически условия. От базовата версия това превозно средство се отличава с много по-широки гъсенични колела, които според разработчиците трябва да намалят натиска върху земята. Това е всичко, което се знае за новата версия на това превозно средство към момента.

Други важни подробности, като например очакваната продължителност на тестовете, планираното начало на серийното производство и кога ще бъдат извършени доставките за войските, руските разработчици все още не са разкрили. Това се посочва в публикацията на полския портал Defense24.

Авторите на публикацията твърдят, че гъсеничният бронетранспортьор БТ-3Ф е създаден на базата на БМП-3, като двете машини имат високо ниво на унификация по отношение на основните агрегати и резервните части.

Първото представяне на БТР БТ-3Ф се е състояло още през 2010 г., но оттогава тази машина остава в статута на експериментална машина или експонат за различни изложби. Например на руския форум "Армия-2023" е демонстрирана версия на бронетранспортьора БТ-3Ф с монтирана на него зенитна управляема артилерийска установка "Корнет" - очевидно тази машина не е заинтересувала руската армия.

В открити източници се разпространяват данни, че руснаците са продали няколко десетки бронетранспортьора БТ-3Ф на Индонезия, за да оборудват морските части. Тези данни обаче не могат да бъдат потвърдени например с данните от справочника The Military Balance 2023.

В публичното пространство могат да бъдат намерени следните данни за тактико-техническите характеристики на руския БТ-3Ф: тегло: 18,9 тона, вместимост: екипаж от 2 души + до 15 войници, скорост: до 70 км/ч на магистрала и до 10 км/ч на вода, въоръжение: 12,7 мм картечница "Корд".

Възможно е руските сили вече да са използвали бронетранспортьори БТ- по време на пълномащабната война срещу Украйна. Например през септември 2022 г. Defense Express съобщава, че руснаците вероятно са използвали БТ-3Ф за организиране на прехода през река Днепър по време на сраженията за Херсон.