Подразделения на частната военна компания "Вагнер“ се придвижват с бой в източната част на Бахмут, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свои източници на фронта

"Тук е най-източната част на града, с тежки боеве се придвижваме напред, отиваме към река Бахмутка. Започваме да контролираме цялата източна част и наблюдаваме почти цялата западна част", казва събеседникът на агенцията.

Той отбеляза, че се наблюдават действията на въоръжените сили на Украйна край село Ягодно.

"Виждат се Ягодно, фабрики, прелези, взривени от тях мостове“, обясни боецът.

По думите му ВСУ също водят активно разузнаване с дронове.

По-рано основателят на "Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че щурмовите части на ЧВК са превзели село Красная Гора близо до Бахмут в ДНР.

Изпълняващият длъжността глава на т.нар. ДНР Денис Пушилин по-рано отбеляза, че руските сили вече са се окопали в северната част на града. Освен това те са успели да прережат три от четирите пътя, по които се захранв гарнизона на ВСУ в града.

Бахмут е осмият по големина град в Донецка област и важен транспортен възел - от него се отклоняват пътищата за Славянск, Константиновка и Северск. Боевете в околностите му започнаха през лятото на 2022 г., а през януари 2023 г. навлязоха в решителен етап. Денис Пушилин заяви на 20 януари, че ситуацията в града е близка до оперативното обкръжение. ВСУ и украинското ръководство отричат.