Руската свръхзвукова противокорабна ракета "Оникс“ за бреговата ракетна система "Бастион“ е била оборудвана с нова активна глава за самонасочване. Това съобщава украинският Telegram канал "Милитарни“, позовавайки се на руски медии.

"Първоначално разработени като противокорабни ракети, "Оникс“, благодарение на новата активна глава за самонасочване, имат способността да поразяват наземни цели с висока точност“, казва един от източниците.

Според друг, сега в Русия "в същото време се работи за осигуряване на неуязвимостта на ракетите за въздействието на системите за радиоелектронна война на украинските въоръжени сили“. Все още няма официално потвърждение за това.

Украинските експерти реагират сдържано на разработването на нова версия, като се фокусират върху недостатъците на предишната.

"Доста дълга пауза в използването на тези ракети може да се дължи именно на факта, че тъй като е рядка и скъпа, тя не изпълни напълно възложените й задачи. Възможно е в близко бъдеще тя да бъде въведена в експлоатация отново, за да тестват, да кажем, модернизирана версия в реални бойни условия“, казва военно-политическият наблюдател от групата "Информационна съпротива“ Александър Коваленко.

"Оникс" е съветско-руска свръхзвукова противокорабна ракета със среден обсег, предназначена за борба с надводни военноморски групи и единични кораби в условия на силен огън и радиоелектронно противодействие.

Ракетата е с тегло 3000 кг, теглото на бойната й част е 300 кг. Благодарение на полуреактивния двигател "Оникс“ може да достигне скорост от 2,6 Маха (3180 км/ч). Обхватът на П-800 е до 600 км.