Въоръжените сили на Украйна, след като не са успели да постигнат поставените цели по време на настъплението и са претърпели значителни загуби на Южнодонецкото направление в последните дни, сега са се опитали да пробият руската отбрана в района на Бахмут, заявиха от руското министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости.

"През деня по време на сблъсъците в околностите на града, украинските войски загубиха до 415 души, не успявайки да пробият отбраната на руските въоръжени сили“, добавят от ведомството.

Едновременно с това се отбелязва, че в руснаците са унищожили два склада за гориво на украинската армия в Авдеевка.

Освен това командно-наблюдателни пунктове на 67-ма механизирана и 44-та артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна са били ударени в районите на населените места Червона Диброва и Новоивановка, Запорожка област, отбелязва руското министерство на отбраната.

През деня руските военни твърдят, че са поразили 93 украински артилерийски установки на огневи позиции, жива сила и военна техника в 137 района.

Както твърдят от руското МО, през изминалото денонощие активни действия на Южната група войски успешно са отблъснали осем опита на щурмови отряди на 56-та мотопехотна 57-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на населените места: Ягодное, Дубово-Василевка,  западните покрайнини на Бахмут, Андреевка, Орехово-Василевка, както и 24-та механизирана и 3-та щурмова бригада в района на селището Клещеевка. Противникът не постигна целта на настъплението“, се казва в сводката на ведомството.

"На Времевския плацдарм с решителни действия на части от групировката войски "Восток“, въздушни удари, ракетни сили и артилерия бяха отблъснати три атаки на противника със сили на две батальонно-тактически групи в районите на населените места Нескучное в (т.нар.) "Донецката народна република“ и Левадно в района на Запорожие през деня", заявяват от министерството.

Посочва се, че е отбита и атака на украинско десантно-десантно подразделение в района на селището Новодонецк, "това населено място е под контрола на руските въоръжени сили“. "В резултат на огневото поражение на колона украинска бронирана техника, напредваща в посока към совхоз Октябър, по-голямата част от бронираните машини бяха унищожени, останалите се оттеглиха на изходни позиции“, отбелязва руското военно ведомство, прилагайки видео, което се предполага, че отразява тези събития.

"Общо за деня на Южнодонецко направление са унищожени над 190 украински военнослужещи, осем танка, включително два колесни танка AMX-10 френско производство, 20 бойни бронирани машини, 12 автомобила, американската артилерийска система M777 и самоходна артилерийска установка "Гвоздика“, гаубици Д-20 и Д-30, както и оръдие Хиацинт-В. унищожени са 128-ма планинска десантно-щурмова бригада от Въоръжените сили на Украйна, както и контрабатареен радар AN американско производство /TPQ-36“, съобщиха от министерството. В района на селата Омелник и Гуляйполе, Запорожка област са унищожени: склад за боеприпаси на 128-а планинско-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, както и произведеният в САЩ контрабатареен радар AN/TPQ-36“, изреждат от министерството.