След първоначалните си неуспехи, щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са пробили отбраната на украинските формирования по линията Орехово-Василевка северозападно от Бахмут, пише в неделната си сводка за военните действия в най-горещата точка на руско-украинската война "Рибар“.

Както отбелязва Telegram канала, самото селище се състои от четири добре укрепени опорни пункта. Към момента руснаците са установили контрол върху два, а на другите се сломява последната съпротива на украинските части.

ВСУ се опитват да си върнат загубените територии и, според  руските военни кореспонденти, формированията им понасят загуби поради затруднения с евакуацията на ранените, липсата на разузнавателна и логистична поддръжка и недостатъчно интензивна огнева поддръжка - минометните и артилерийските екипажи имат лимит на разхода на боеприпаси.

Украинците вече са извършили няколко атаки със силите на 1-ви отряд на специалните части на 71-ва егерска бригада с подкрепата на танков взвод от 4-ти отряд на ВСУ, но според информацията са били отхвърлени с тежки загуби.

"Рибар“ отбелязват, че сега украинските формирования са се оттеглили в района на Голубовка, тежко ранените се транспортират към Славянск и Лиман. От Минковка, Голубовка и Приволие въоръжените сили на Украйна обстрелват с артилерия и минохвъргачки най-вероятните райони на настъплението на "Вагнер“.

В югозападната част на Бахмут щурмовите части на ЧВК са се приближили близо до магистралата за Константиновка. Атаките по позициите на ВСУ са по участъците на пътищата Константиновка-Красное и Красное-Бахмут. Съобщава се за нови украински подкрепления и в този район.

Според анализа на екипа на "Рибар“, напредването на северозапад по Славянската магистрала позволява разширяване на буферната зона край Бахмут и защита на фланговете от очакваните контраатаки на ВСУ. В Славяно-краматорската агломерация са натрупани големи резерви, които при определени обстоятелства могат да бъдат хвърлени в битка за приковаване на руските бойци.

Освен това, движението в тази посока създава перспектива за по-нататъшно настъпление в две посоки: за обкръжаване на Северската агломерация, което заедно с активирането на 144-та руска мотострелкова дивизия в Серебрянка, е "много логично“, както и да се заобиколи голямата укрепена зона на ВСУ в Часов Яр.

Както коментират експертите, "градът е разположен на доминиращи възвишения спрямо районите, от които сега настъпват "вагнеровците". Фронталната атака е изключително опасна за руските части поради терена, а атака срещу Часов Яр ще бъде като атака срещу Угледар от низината“.

Според "Рибар“, едновременното настъпление на север с успехи в южната част на Бахмут и югозападната част на града сковават формированията на ВСУ в един район, което, предвид недостига на боеприпаси сред украинските артилеристи, позволява на руснаците да развият успеха.

Украински войници в Угледар записаха на видео нощен руски обстрел на града със запалителни боеприпаси.