Американският безпилотен летателен апарат (БЛА) MQ-9 Reaper е намерен от руснаците в Черно море недалеч от Севастопол на дълбочина 900 метра, предава местното издание ForPost, цитирано от "Коммерсанть".

Според медията, която се позовава на собствен източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с подробностите на операцията, над него е установено дежурство на корабите на Черноморския флот, за да не се допуска никого близо до мястото на падането. Решава се въпросът с издигането му.

Открит е с помощта на подводен робот на дълбочина 850-900 метра близо до дълбоководния клон на газопровода "Южен поток".

Както пишат в Telegram, в Черноморския флот на Руската Федерация (ЧФ) има кораб, който е способен да направи това - легендарният "Комуна", построен през 1913 г. Реконструиран многократно и с огромен опит в подводната работа (включително възстановяването на няколко подводници, както и самолети и кораби), той разполага с дълбоководни апарати, способни да работят на дълбочина до 1 км.

Корабът вече има опит в повдигането на чуждестранно оборудване. През 1928 г. тя вдига потъналата британска подводница L-55 в Балтийско море, която е взривена от мини, докато се опитва да избяга от съветските разрушители.

Падането на американски БЛА стана на 14 март близо до бреговете на Крим. Руските военни са забелязали устройството и са вдигнали изтребители във въздуха, за да го прехванат. Министерството на отбраната на Руската федерация по-късно заяви, че не е имало пряк контакт с устройството и то е паднало, губейки контрол над полета в резултат на маневрата.

Пентагонът на свой ред заяви, че самолетите на руските въоръжени сили са изпуснали гориво в близост до дрона и нарече действията на руските пилоти "непрофесионални". След товва европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува запис от срещата на двойката Су-27 с MQ-9 Reaper в небето.