"Подразделения на отряда със специално предназначение "Ахмат", както и подразделения на първи армейски корпус, водят ожесточени боеве в донецкото направление". Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"В донецкото направление най-ожесточени боеве водят щурмови групи на отряда на специалните сили "Ахмат“ в централната част на Мариинка, както и части на първи армейски корпус в района на Авдиеевка на Донецката народна република “, е заявил Конашенков. 

По-рано командирът на "Ахмат" Апти Алаудинов обяви, че контолират 70% от Маринка. По думите му от руска страна в селището работят две дивизии.

"На свой ред групировката войски "Юг" нанесе поражение на украинските части в близост до селищата Ласточкино, Химик, Тоненкое и Победа в Донецката народна република. Освен това в района на Отрадное и Веселе в ДНР те успяха да унищожат складовете с боеприпаси, съответно на 60-а механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 126-а бригада на териториалната отбрана. При село Торецк руските войски ликвидираха командно-наблюдателния пункт на батальона от 24-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна", допълват от РИА Новости.

През денонощието авиацията е извършила четири полета в Донецко направление, артилерията е изпълнила 42 огневи удара.

Загубите на противника:

повече от 220 военнослужещи;

резервоар;

бойна машина на пехотата;

осем коли;

гаубици "Мста-Б" и Д-30;

самоходна артилерийска установка "Гвоздика".

Купянско направление

"Групировката войски "Запад“ с помощта на авиация, артилерия и тежки огнехвъргачни системи порази подразделения на Въоръжените сили на Украйна край Двуречное, Крахмальный и Берестовое в Харковска област, както и Новоселовски в ЛНР. Освен това в района на Синковка и Тимковка в Харковска област е възможно да бъдат спрени действията на две групи диверсанти. Също така, близо до Стара Покровка, руските войски удариха полеви лагер на украинска националистическа формация".

Загубите на противника:

до 90 военнослужещи;

резервоар;

автомобил;

две бойни машини РСЗО "Град".

Краснолиманско направление

"Групировката войски "Център“ с подкрепата на авиация и артилерия атакува подразделения на Въоръжените сили на Украйна край Невски и Червона Диброва в ЛНР, както и Григоровка в ДНР. В района на селището Кузьмино в Луганската народна република руските войници успяха да спрат действията на украинската диверсионно-разузнавателна група. Освен това край Серебрянка в ДНР е унищожен склад за боеприпаси на 67-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна".

Загубите на противника:

до 85 военнослужещи;

два пикапа;

самоходни артилерийски гаубици "Гвоздика" и "Акация";

гаубици Д-20 и Д-30.

Южнодонецко и Запорожко направления

"Групата войски "Восток", използвайки авиация и артилерия, удари украински части в района на Павловка в Донецката народна република, както и Степовое, Червоное, Мала Токмачка и Каменски в Запорожка област".

Загубите на противника:

до 145 военнослужещи;

един резервоар;

бойна бронирана машина;

13 коли;

самоходна артилерийска установка Krab, произведена в Полша ;

две гаубици Д-30;

гаубица "Мста-Б";

самоходна артилерийска установка "Гвоздика".

Херсонско направление

Руските войски продължиха да нанасят огневи щети на украинските войници в посока Херсон.

Загубите на противника:

до 45 военнослужещи;

два пикапа;

самоходна артилерийска установка "Акация".

"Само за денонощие руската авиация и артилерия порази 87 части на Въоръжените сили на Украйна на огневи позиции, жива сила и техника в 96 района", посочва ген. Игор Конашенков.