В нощта срещу петък руските сили са нанесли поредица от удари по Запорожие, Харков, Днипро и прилежащите области, съобщава информационната агенция Укринформ.

По думите на секретаря на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев,  руснаците са извършили "най-голямата атака срещу града от началото на войната“. Само в рамките на час в Запорожие са регистрирани 17 "вражески прелитания“, поясни Куртев.

"Тази армия от измет е способна точно на това - да обстрелва спящ град и да удря инфраструктурата ни. Но няма да се пречупим. Ще се държим", цитира агенцията думите на Куртев.

Съгласно разпространените данни в резултат на ударите са нанесени поражения по енергийната инфраструктура. Към настоящия момент се изяснява информацията за разрушенията и пострадалите.

Удари са нанесени и по Харков и по-специално към обекти на критичната инфраструктура в района. Местните власти предупредиха за възможни прекъсвания на електричеството, водата и топлоподаването в града.

В Днепропетровска област през нощта руските сили са атакували с ракети и дронове, съобщи на свой ред РБК-Украйна с позоваване на ръководителя на областната военна администрация Сергей Лисак. За ударите са използвани "група“ дронове Shaded, но всички са били свалени от силите за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Но врагът не се успокои и към Днепропетровска област полетяха ракети“, отбелязва медията. В района на Кривой Рог е поразен обект на енергийната инфраструктура, в резултат на което има сериозни разрушения. Ранен е 46-годишен работник от предприятието.