В Харков по време на мащабна въздушна тревога е чут силен взрив от руски ракетен удар по критичната енергийна инфраструктура в града. Това съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация (ОВА) Олег Синегубов, цитиран от РБК-Украйна.

"Преди минута се чу експлозия. Все още се чува сигнал за въздушна атака. По наша информация има няколко ракети над района на Харков. Надяваме се на работата на нашите въоръжени сили", заяви Синегубов.

Според кмета на Харков Игор Терехов руснаците са ударили критичната инфраструктура на града.

"Днес може да има прекъсвания на тока и други комунални услуги“, добави Терехов.

Както обясни ръководителят на ОВА, около 4 часа сутринта за 12 минути е имало 12 удара изключително върху критична инфраструктура в Харковски район, Чугуевски район и самия град.

"Сега имаме аварийни спирания. Първо, прекъсваме електричеството в резултат на ударите, всъщност физически щети. И второ, това е превантивно спиране, за да предотвратим по-сериозни аварии. Сега 150 000 абонати на Харков са без ток. Частично възобновяваме водоснабдяването и топлоснабдяването", добави Синегубов.

В нощта срещу петък руснаците са нанесли около 10 ракетни удара по Харков, в резултат на което в града е имало прекъсвания на електричеството, водоснабдяването и отоплението.

В цяла Украйна има мащабна въздушна тревога, руснаците са изстреляли десетки ракети, отбелязва още РБК-Украйна.