Вашингтон използва ситуацията, свързана с ескалацията на напрежението около Украйна, за да сплоти съюзниците си и да потвърди своето глобално лидерство. Това мнение изрази в интервю за ТАСС ръководителят на руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов.

"Ако говорим за американска стратегия, то естествено, кризата около Украйна стана добър повод да се опитат да сплотят западните съюзници около Съединените щати, да потвърдят американското глобално лидерство, като същевременно не поемат сериозни задължения и не поемат прекомерни политически рискове. “, отбеляза той. Според експерта САЩ се стремят да привличат подкрепата на своите партньори, за да предприемат бързи действия в случай на ескалация на ситуацията.

Той предположи, че американската страна използва темата за предполагаемо предстоящото нахлуване на Русия в Украйна в своите външнополитически интереси. "Ясно е, че това в известен смисъл е печеливша игра за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, тъй като за предотвратяването на агресията, за която се твърди, че идва от Русия, ще бъде кредитирана на американската администрация, която ще обяви поредна външнополитическа победа за Съединените щати", каза Кортунов. И тъй като засега няма много такива победи, тогава, естествено, Байдън се нуждае от истории за успехи."

Както отбеляза анализаторът, може да изглежда, че ситуацията в Европа отвлича вниманието на САЩ от конфронтацията с Китай, но според него Вашингтон възприема атаката срещу руските интереси и подкопаване на позицията на азиатския си съперник като взаимосвързани. "Може да се каже, че до известна степен тази ситуация отклонява вниманието на Съединените щати от основната стратегическа задача на американската външна политика – конфронтацията с Китай. Но очевидно Вашингтон изхожда от факта, че Русия и Китай вече са в състояние на стратегическо партньорство, следователно всяка офанзива срещу руските позиции е едновременно офанзива и срещу Китай“, добави Кортунов.

В същото време той призна, че Вашингтон все пак ще бъде готов да направи някакъв компромис в преговорите с Москва в областта на сигурността. "Всичко това не изключва определени тактически отстъпки и желание за преговори с Москва по въпроси, по които американските интереси съвпадат или се пресичат с руските. Това се отнася преди всичко за въпросите за контрол на въоръженията, повишаване на нивото на стратегическа стабилност както в Европа, така и в световен мащаб“ – каза събеседникът на агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков