Отрядите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са установили контрол над хълмовете край Орехово-Василевка и Зализнянски северозападно от Бахмут, като в момента боевете продължават на пътя към Минковка и в самото село Орехово-Василевка, съобщава "Рибар“ в последната си сводка за ситуацията на най-горещата точка на руско-украинската война.

Съгласно информацията, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), с подкрепата на минохвъргачни и артилерийски екипажи, са се опитали да контраатакуват на това направление, използвайки преимуществото си от релефа, но атаката беше отблъсната и част от силите на 71-ва егерска бригада на ВСУ е изтеглена в Малиновка.

В северната част на Бахмут щурмови отряди на ЧВК "Вагнер" са прочистили територията на сградата на Востокмаш в Артьомовския завод за обработка на цветни метали. Сега руските подразделения навлизат по-дълбоко в предприятието.

В южната част на града "вагнеровците“ са се приближиха до улица Корсунски, заемайки част от жилищните райони в квартал Будьоновски на града. Съобщава се за придвижване и от гаражния кооператив Лесное.

На югозапад в Красное се водят позиционни боеве, а руските части продължават да настъпват към опорните пунктове на 93-та омбр, затруднявайки отбранителните им способности.

Според данните на "Рибар“, на 14 март от Черниговска и Сумска области е започнало изпращането на мобилизирани след бойно окомплектоване в Константиновка и Славянск. Членовете на ВСУ разпространяват информация за подготовка за контранастъпление по направлението в началото на април.

Украинските формирования активно използват малогабаритни дронове и хеликоптери за насочване на артилерия, пише Telegram-каналът. През деня е отбелязано използването на 53 БПЛА от различни типове. Освен това над Дружковка и Константиновка са действали два БЛА Bayraktar.

Въпреки, че на боевете в Авдеевка се обръща по-малко внимание, там руските сили започнаха да използват все по-големи бомби. На видеото се вижда взрива и ударната вълна от попадение на авиационна бомба с тегло тон и половина.