Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация задържа гражданин на страната, вербуван от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), отговорен за взривяването на автомобила на бившия служител на украинските спецслужби Василий Прозоров в Москва, предава ТАСС.

"Задържан е руски гражданин, роден през 1983 година, който по задание на украинските спецслужби, използвайки взривно устройство, е взривил колата на руски гражданин, бивш служител на Службата за сигурност на Украйна, в Москва“, съобщиха от пресслужбата на ФСБ.

Задържавният може да бъде подведен под отговорност за терористичен акт и държавна измяна.

"Провеждат се оперативно-издирвателни и следствени действия за квалифициране на действията на задържания по чл. 205 (терористичен акт) и чл. 275 (държавна измяна) от Наказателния кодекс на Руската федерация, по които той е изправен пред наказание до доживотен затвор“, поясняват още в разпространения текст.

Според ФСБ задържаният след началото на войната е заминал за Украйна, където през октомври 2023 година е бил вербуван като офицер от СБУ. "По указание на куратора, който действаше по преки указания на ръководителя на СБУ Василий Малюк, през март тази година той пристигна в Русия, получи компонентите на радиоуправляемо взривно устройство, сглоби взривното устройство и, след разузнаване в района на адреса на местоживеене на бившия служител на СБУ, е извършил миниране на автомобила“, обясняват от ФСБ.

В разпространения текст не се споменава изрично името на убития бивш офицер от СБУ.