Руснаците са заглушили сателитния сигнал на десетки украински телевизии, в резултат на което в продължение на няколко часа излъчването на програмите им е било преустановено и на места зрителите са виждали на телевизорите си единствено Владимир Путин, съобщава телевизия "1+1“, една от потърпевшите медии.

"Има допълнителни опити за блокиране на сателитното излъчване на Украйна на транспондера Astra 4A 11766 H, където се излъчват 39 телевизионни канала, включително собствени и партньорски телевизионни канали на "1+1“ media, включително "1+1 Украйна“, "1+“. 1 Маратон", "2+2“, ТЕТ, "ПЛЮСПЛЮС“, KVARTAL TV и други. Излъчването бе временно спряно до отстраняване на проблема", се казва в съобщението.

Пресслужбата на канала отбеляза, че руснаците са започнали активно да заглушават сателитния сигнал на украинските телевизионни канали от началото на март.

"1+1“ смята това възпрепятстване на сигнала е "опит за дезориентиране на украинското общество".

В резултат на действията на Русия в община Межевская в Днепропетровска област руският президент Владимир Путин е бил показан по всички канали в продължение на няколко часа.

Излъчването на украински телевизионни канали в този район вече е възстановено.