Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) на Руската федерация смята предаването от България на Украйна на ракети за системите за ПВО С-300 за "грубо нарушение на международните задължения“ и призовава София да преразгледа решението си, предава Интерфакс.

"В медиите се появиха съобщения за одобрението на българското Народно събрание за предаването на киевския режим на ракети за зенитно-ракетните системи С-300. Това е пореден опит на българското ръководството грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна“.

"Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, посочват още от ФСВТС.

Ведомството припомня, че съгласно споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. предаването на доставено въоръжение и военна техника на трета страна е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Москва.

"Прехвърлянето на оръжие в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви“, уверяват още от ФСВТС.