Москва вече започна да разработва ответни мерки за спиране на евентуални заплахи във връзка с влизането на Финландия в НАТО. Това съобщи във вторник пред ТАСС заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

Той подчерта, че всеки отговорен генерален щаб отчита възможността за реализиране на различни сценарии за развитие на ситуацията. "Включително сценарии, които включват разполагане на бойни сили или поява на чужда техника на територията на тази страна“, добави Грушко. "Във всеки случай територията на Финландия ще бъде включена в оперативните планове на НАТО. Това също ще бъде взето предвид в [руския] процес на военно планиране".

Според Грушко Русия ще предприеме военно-технически мерки, ако НАТО се активизира след присъединяването на Финландия към алианса, Москва е готова за рисковете от промяна на ситуацията в региона. "В правен смисъл НАТО минава на границата между Русия и Финландия, която е дълга 1300 км. Това е военно-политическа реалност, която трябва да се вземе предвид в нашето отбранително планиране. Ако активността на НАТО се увеличи , очевидно в този район, тогава ще бъдат взети всички необходими военно-технически мерки“, посочи зам.-министърът.

Той добави, че Руската федерация ще следи "внимателно" как членството на Финландия в НАТО ще се отрази на конфигурацията на силите в северния регион, включително "по отношение на възможността за разполагане на чужди сили на територията на тази страна".

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г. в светлината на руското нашествие в Украйна, но Турция блокира процеса на присъединяване, настоявайки те да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират обвинените в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г. За разрешаването на тези проблеми преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. беше подписан меморандум между Турция, Финландия и Швеция със списък от конкретни стъпки, които според Анкара трябва да предприемат двете северни страни. Турският парламент одобри на 30 март законопроект за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО. Във вторник Хелзинки беше официално приет в блока като 31-вият член на алианса.