Русия строи нова железопътна линия, която ще свърже окупираните градове Мариупол, Волноваха и Донецк с Русия, според украински служител, цитиран от CNN.

Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол в изгнание, заяви, че руснаците "са започнали строителството на железопътен мост близо до село Гранитне над река Калмиус. Ако успее, това ще позволи съществуващата линия Мариупол-Асланове-Калчик-Волноваха да бъде свързана директно с Таганрог и Ростов на Дон.

Андрюшченко заяви, че ако тази железопътна линия бъде завършена, това ще позволи на Русия да транспортира военни и цивилни доставки до окупираната територия в Южна Украйна, без да разчита на Кримския мост.

Мостът, свързващ Крим с континенталната част на Русия, е обект на все по-големи атаки от украинските сили през последните месеци, докато те се опитват да прекъснат линиите за доставки към полуострова.

За Мариупол: Пристанищният град на Азовско море се намира в Донецка област на Украйна и е под пряк руски контрол от май 2022 г.

Градът се превърна в символ на украинската съпротива по време на седмици на безмилостни руски атаки миналата година. Известно е, че дори когато по-голямата част от него беше паднала, неговите защитници се задържаха в завода за стомана Азовстал седмици преди крепостта най-накрая да падне.