Москва разглежда като "открита проява на враждебност“ плановете на българското правителство да оспори правото на собственост на Русия върху храма на подворието на Руската православна църква (РПЦ) в София "Св. Николай Мириклийски“. Това се казва в официално изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.

"Разглеждаме заплахата от узурпиране на храма като открита проява на враждебност, грубо нарушение на моралните принципи, правните норми, включително задълженията на София по Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г.“, заяви официалният представител на руското външно ведомство Мария Захарова на брифинг.

Тя предупреди, че подобни "незаконни действия по отношение на руска собственост ще имат последствия".



По-рано стана ясно, че Прокуратурата на България е препоръчала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да оспори правото на собственост върху Руската църква, който е подворие и официално представителство на Руската православна църква у нас.

Според главния прокурор на страната Борислав Сарафов има основания да се оспорва собствеността на храма в съда.

Той отбеляза, че ще отнеме около месец оценка на представените от прокуратурата документи и след това ще бъде взето съответното решение.

На 21 септември България реши да експулсира предстоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений и един служител на църквата "Св. Николай Мириклйски Чудотворец".

Руското външно министерство определи експулсирането на руски свещеници като "неприятелски акт“. Също така официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече това решение на българските власти "още една деструктивна стъпка“ за отношенията между страните.

Руската православна църква също изрази остър протест. Църквата заяви, че тази мярка е насочена към противопоставяне на братски народи, обвързани от обща история и обща вяра.