В началото на юни Русия ще бъде поканена на честването на 80-ата годишнина от десанта на съюзническите войски в Нормандия, потвърди представителят на мисията "Освобождение", отговаряща за организирането на възпоменанието, съобщава френският канал Europe1.

"Руската федерация е поканена и ще бъде представена, за да се отдаде уважение към важността на участието и саможертвата на съветския народ, както и неговия принос за победата през 1945 г. Предвид обстоятелствата президентът Владимир Путин няма да бъде поканен", съобщиха от мисията, като уточниха, че руският президент няма да бъде поканен заради "агресивната война" на Русия в Украйна.

Владимир Путин беше поканен през юни 2014 г. на церемония по случай 70-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия, въпреки анексирането на Крим три месеца по-рано.

Церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия ще се проведе на 6 юни, деня, в който съюзническите войски започнат десанта в Северна Франция, откривайки втори фронт срещу нацистките сили в Европа.

Поканата ще бъде изпратена до дипломатическата мисия на Москва във Франция.