Министерството на отбраната на Русия твърди, че украинска крепост е унищожена от дистанционно управляван танк, пълен с огромно количество експлозиви, в нещо, което изглежда е нова тактика на бойното поле, пише CNN.

В публикация в канала си в Telegram министерството заявява че "около 3,5 тона тротил и 5 бомби ФАБ-100“ са били опаковани в резервоара. Бомбите ФАБ-100 обикновено носят полезен товар от 100 килограма (220 паунда).

Във видео, разпространено от министерството, руски командир на танк с позивна "Бернаул“ заявява, че му е възложена задачата да настрои танка и да извърши атаката.

 

"На около 300 метра (984 фута) от врага, операторът на танка постави превозното средство на ръчен газ, насочвайки го [към врага]. Той изскочи и отиде отзад. Останах да наблюдавам и след приближаването на танка до позициите на противника го взривих от радиото", е заявил командирът.

Експлозията е много сериозна, има много експлозиви... в резултат на това, според данните от радиопрехващането, врагът претърпя значителни загуби“, е добавил той.

Видео с дрон показва статично движение на танка, след като очевидно е ударил мина близо до украинските линии. След това има огромна експлозия, но не е ясно защо. Миг преди танкът да се взриви, изглежда, че има светкавица, идваща от украинските позиции, което може да е опит за унищожаване на танка.

Виден руски военен блогър "Военний осведомител“ е споделил видео от проруския канал "Романов“ на кадри от дрон, които показват как танкът избухва. "Осведомител" заявява, че танкът е попаднал на мина, преди да достигне целта си.

"Изпращане на безпилотен танк камикадзе, пълен с 6 тона тротил, към украинските позиции в Марийнка. За съжаление не е успял, взривен от мина", е написал той.

Не е възможно да се определи геолокацията на инцидента, но в района на Марийнка в Донецк се водят тежки боеве от началото на руската инвазия.