Русия е извършила учебно-боеви пуск на твърдогоривната междуконтинентална балистична ракета "Ярс“ на космодрума Плесецк“, съобщава ТАСС, като се позовава на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

"На държавния изпитателен космодрум Плесецк екипажът на ракетното съединение Йошкар-Ола извърши учебно-бойно изстрелване с  мобилна твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета ПГРК "Ярс“, оборудвана с разделяща се бойна глава“, съобщиха оттам. От ведомството уточняват, че учебните бойни глави са стигнали успешно в определения район на полигона Кура в Камчатка. Руското министерство на отбраната съобщи, че целта на изстрелването е да се потвърдят тактико-техническите и летателни характеристики на ракетния комплекс. Според ведомството "всички възложени задачи са изпълнени изцяло“.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че стратегическите ракетни сили в рамките на подготовката за това събитие са разработили процедурата за предислоциране на пусковата батарея ПГРК "Ярс" в отдалечен район с подготовка и провеждане на изстрелването.