Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова посъветва САЩ да потърсят помощ за търсенето на падналия в Черно море дрон MQ-9 Reaper от украинската компания, която уж е взривила газопроводите "Северен поток“, предава "Известия“.

Захарова припомни, че координаторът по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби е изразил несигурност относно способността да се вдигнат останките на дрона, тъй като те са потънали и лежат дълбоко на дъното.

"Джон, вземи телефонния номер от The New York Times на частната украинска компания, която според американската пропаганда е взривила тръбопроводите "Северен поток“ много, много дълбоко в Балтийско море. Тези, съдейки по вашите вестници, са специалисти по дълбок полет. Ще го стигнат“, написа дипломатът в Telegram.

Преди ден Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, обяви мерките, предприети от Съединените щати, за да предотвратят попадането на останките от безпилотния летателен апарат в неподходящи ръце.

За инцидента с руския изтребител Су-27 и американския дрон MQ-9 на 14 март съобщи Европейското командване на САЩ (USEUCOM). Според тях при прехващането самолетът е ударил с крилото си перката на дрона, след което е паднал в международните води на Черно море.

Според командващия ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер MQ-9 е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство. В същото време не се уточнява как дронът се е озовал до руския изтребител.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влизали в контакт с американския дрон.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов нарече инцидента провокация. Той уточни, че американските самолети и кораби нямат какво да правят близо до руските граници.

На 7 март The New York Times писа, че според ново американско разузнаване някаква проукраинска група може да стои зад експлозиите на Северен поток. В материала се отбелязва, че някои американски служители смятат, че Украйна и нейните съюзници са имали най-логичния потенциален мотив да атакуват тръбопроводите.