Главната прокуратура на Русия е решила да признае дейността на международната неправителствена организация WWF (Световен фонд за природата (World Wide Fund for Nature)) за нежелана на територията на Руската федерация. Това съобщиха пред журналисти от пресслужбата на Главната прокуратура, цитира ТАСС.

"Въз основа на резултатите от проверката Генералната прокуратура на Русия реши да признае дейността на международната неправителствена организация Световен фонд за дивата природа (World Wildlife Fund, WWF, Швейцария) за нежелана на територията на Руската федерация“, се посочва в доклада.

В него се посочва още, че "всъщност така наречените екологични и образователни дейности, ръководени от британския гражданин Н. Исдел, се използват от WWF като прикритие за изпълнение на проекти, които представляват заплаха за сигурността на Руската федерация в икономическата сфера".

Те подчертават, че "под предлог за опазване на околната среда WWF извършва дейности, насочени към предотвратяване на прилагането на политическия курс на страната за индустриално развитие на Арктика, природните ресурси в субарктическите територии, разработването и легитимирането на ограничения, които могат служи като основа за прехвърляне на Северния морски път в посока на изключителните икономически зони на САЩ".

"Инициативите на WWF са насочени към големи предприятия, ангажирани в енергетиката, нефтената и газовата индустрия, както и към тези, които се занимават с разработване на находища на полезни изкопаеми и благородни метали. По отношение на предприятията, някои от които са изпълнители на национални програми, WWF създаде мрежа от контролирани екологични организации с нестопанска цел за събиране на информация за екологичната ситуация в регионите на Русия в контекста на работата на големите индустриални комплекси и изготвянето на "независими“ оценки с предубеден характер, насочени към ограничаване на икономиката развитие на Руската федерация“, съобщиха от Генералната прокуратура.

WWF формира рейтинг на екологичната отговорност на руските компании в различни области, както и индустриални рейтинги за откритост на информацията за околната среда, по-специално, петролна и газова, енергийна, минна и металургична промишленост. "В същото време формирането на тези рейтинги се извършва тенденциозно в съответствие със субективни стандарти и критерии, разработени от WWF, който независимо определя предприятията, достойни за получаване на" зелен статут “. Организацията предоставия материална и методологична подкрепа на руски организации с некомерсиялна цел, включени в регистъра на чуждестранните агенти ("Приятели на Балтика“, " Екологична стража Сахалин “ и други), пише руската агенция.