Русия е готова да окаже помощ на Гагаузия, заяви председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко на среща с ръководителя на автономията в състава на Молдова Евгения Гуцул, предава РИА Новости.

"Има автономна териториална единица Гагаузия, която се грижи за своите граждани, която иска да се развива, която иска да подобри нивото на благосъстояние на своите граждани. И ако лидерите на Гагаузия са ангажирани с такова взаимодействие, аз искам отново да кажа, че ние като палата на регионите ще окажем всякаква помощ и ще засилим и разширим нашите връзки.Никой не може да спре нито нас, нито вас“, отбеляза сенаторът.

Според нея Русия подкрепя балансиран, прагматичен курс на автономията. В същото време председателят на Съвета на федерацията нарече политическия курс на Кишинев русофобски.

"Сегашните власти (на Молдова) са проводници на наложен западен политически курс, който, искам да кажа отново, категорично не отговаря на националните интереси на гражданите на Молдова“, заяви Матвиенко.

Гуцул пък заяви, че Кишинев нарушава правата на жителите на Гагаузия, това надхвърля всякакви граници. Ръководителят на автономията подчерта, че регионът иска да развива news pic 2
©
отношенията с Москва и да се ползва от руска подкрепа.

"Ние сме приятели от много години, десетилетия, бяхме в добри отношения с Руската федерация. Искаме да продължим, искаме да продължим да имаме подкрепа от Руската федерация. Искаме като минимум да може да стигаме до Русия без препятствия, без усложнения в логистиката, защото това е много трудно сега“, отбеляза политикът.

В Русия, припомни тя, живеят много гагаузи, включително и гастербайтери, и им е трудно да се върнат у дома. Ръководителят на автономията призова за отваряне на достъпа до руския пазар за гагаузките земеделски производители.