Правителството на Руската федерация обмисля въвеждането на забрана за износ на бензин, за да предотврати недостига на горива в страната и повишаването на цените след решението за намаляване на субсидиите за рафинериите, разкриха източници на Reuters от индустриалните и правителствените кръгове.

Европейският съюз въведе забрана за руски рафинирани петролни продукти, включително дизел и мазут, от началото на февруари, но Русия увеличи износа на бензин с близо 50% на годишна база през първото тримесечие, доставяйки товари директно до Африка.

Източниците твърдят, че правителството в Москва може да увеличи обемите на задължителните продажби на бензин на стоковата борса.

Министерството на енергетиката на Русия не е отговорило на молба на агенцията за коментар.

Руското финансово министерство планира да намали наполовина субсидиите за петролните рафинерии от юли, за да попълни засегнатата от дефицит държавна хазна.

Цените на бензина се покачват от началото на април. Данните на Reuters показват, че средната цена на едро на горивото AI-92, най-често използваният клас в Русия, е достигнала най-високата си стойност този месец от есента на 2021 г.

Цената на едро на по-качествения бензин AI-95 достигна рекордно високо ниво от 60 436 рубли (777,60 долара) за тон през май.

Източници от индустрията казаха, че руският износ на бензин през април и май е бил около 200 000 тона на месец, спад от между 600 000 тона и 700 000 тона спрямо зимата.

Вътрешното потребление на бензин възлиза на около 3 милиона тона на месец.