Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Това заяви във вторник прессекретарят на президента на страната Дмитрий Песков в коментар за възможното повдигане на обвинения в този съд срещу Москва по ситуацията в Украйна, предава ТАСС.

"Ние не признаваме този съд, не признаваме юрисдикцията на този съд. Така се отнасяме към това", отбеляза Песков.

Както подчерта говорителят на Кремъл, Москва не се уморява да напомня, че "през годините нито международни съдебни [институции], дори и такива, които ние не признаваме, нито други членове на международната общност са си направили труда да обърнат внимание на унищожаването на цивилната инфраструктура, убийствата на цивилни от украински националисти в Донбас“.

По-рано The New York Times съобщи, позовавайки се на длъжностни лица, пожелали анонимност, че съдът в Хага възнамерява да започне две дела за руски "военни престъпления“ в Украйна в близко бъдеще.

Международният наказателен съд е създаден с Римския статут от 1998 г. Не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Държавите, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, но не ратифицира), Съединените щати (подписа, но по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута). През 2016 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд "не оправда възлаганите на него надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие".