За поредна нощ руските сили нанесоха ракетни удари по територията на Украйна – този път по столицата Киев и Одеска област, съобщава РБК-Украйна, като допълва, че в последните часове в цялата страна на два пъти е била обявена мащабна въздушна тревога.

Киевската градска военна администрация Сергей Попко увери в Telegram, че "всички цели на противника във въздушното пространство на Киев са открити и унищожени“ от силите за противовъздушна отбрана.

"Този ​​път атаката е извършена от Ту-95МС, стратегически бомбардировачи Ту-160 от Каспийския регион, вероятно с крилати ракети тип Х-101/555“, написа Попко.

След изстрелването на ракетите руснаците са задействали и разузнавателни БпЛА над Киев.

Регистрирано е падане на отломки в два от районите на столицата. В един от кварталите е избухнал пожар, който е бил потушен бързо. Съобщава се за щети върху автомобили. Няма информация за пострадали.

Руснаците са нанесли ракетен удар и по Одеска област, където се съобщава за ранени и най-малко един загинал.

"Одеска област. Ракетна атака през нощта: повечето от снарядите на противника са свалени над морето от силите на ПВО. За съжаление имаше попадение в промишлено съоръжение: един човек беше убит, двама бяха ранени“, поясни председателят на Обществения съвет към Одеската областна военна администрация Сергей Братчук в канала си в Telegram.

Съобщава се също, че през нощта са избухнали експлозии и в Харков, докато е била в сила въздушната тревога.

Поредният обстрел от Русия срещу територията на Украйна показва, че светът трябва да положи повече усилия за оказване на натиск срещу нея, заяви държавният глава на страната Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

"Редовните обстрели на Сумска, Черниговска, Днепропетровска, Запорожка област, Донбас – всичко това отново и отново доказва, че е необходима още по-голяма консолидация на света за оказване на натиск върху Русия, още повече мощ за нашите войници, за да унищожат всяка позиция на терористите, още повече подкрепа за нашите хора, за да спасим животи и да върнем сигурността в нашите градове и села“, увери Зеленски.

По думите му са проведени няколко подготвителни срещи за нови стъпки за укрепване на отбраната и международните позиции на Украйна.