Посланикът на Латвия в Москва Марис Риекстинъш трябва да напусне Русия в течение на две седмици, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от Министерството на външните работи на Руската Федерация.

"На 27 януари временният поверен в делата на Латвия Атасия Рутка беше извикана в руското външно министерство във връзка с решението на латвийското ръководство да понижи нивото на руско-латвийските дипломатически отношения. Руската страна изрази силен протест", заявиха от ведомството. "В същото време на латвийския временно поверен в делата беше казано, че веднага щом е взето основното решение, не смятаме за необходимо да чакаме до датата, посочена от Рига, за да приключат мисиите на посланиците. На посланика на Латвия Марис Риекстиньш е наредено да напусне Русия в рамките на две седмици“.

Както подчертаха от руското външно министерство, "провокативният демарш на латвийските власти за понижаване на нивото на дипломатическите отношения ще има последствия“. "Трябва да се разбере, че нашите двустранни връзки вече са до голяма степен разрушени от деструктивната линия на управляващия елит на Латвия, включително заради пълното прочистване на рускоезичното информационно пространство, премахването на съветското мемориално и културно наследство, наказателното преследване на нашите сънародници“, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Министерството добави още, че цялата отговорност за настоящата ситуация е на държавното ръководство на Латвия.