Русия нареди на главния кореспондент на БНР в Москва да предаде акредитацията си и да напусне страната, съобщава ТАСС, като се позовава на Министерството на външните работи на страната.

В разпространеното съобщение се уточнява, че Москва ще обмисли връщането на българския журналист, ако властите в София вземат положително решение за акредитацията на журналиста на "Росссийская газета“ в България.

"В отговор на преследването от страна на българските власти, с участието на специални служби, на журналиста на "Российская газета“ в София Александър Гацак и последвалото лишаване от постоянната му акредитация, сме принудени да предприемем огледални мерки срещу главния кореспондент на Българското националното радио в Москва А. Григоров. Наредено му е да предаде удостоверението си за акредитация и да напусне Русия. Водени от принципите на свободата на медиите и прагматичното взаимодействие, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на дейността на кореспондента на БНР А. Григоров в Русия, ако българското правителство вземе положително решение за акредитацията на журналиста на "Российская газета“ в София“, се казва в съобщение на ведомството, публикувано на официалната му интернет страница.

На 1 ноември Григоров бе извикан на разговор във външнополитическото ведомство в Москва - часове след информацията, че кореспондентът на "Росийская газета" Александър Гацак е напуснал България.