Русия бе изключена от списъка с държавите, които ще участват в тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността. Това потвърдиха организаторите на международната среща на високо ниво, предава информационната агенция DPA.

За първи път от десетилетия Москва няма да участва в годишното събитие, което събира световни лидери и влиятелни фигури, за да обсъдят предизвикателствата пред международната сигурност. Освен Русия, на конференцията няма да бъдат поканени и представители на Иран.

Общо над 40 държавни и правителствени ръководители, както и 90 министри ще участват в конференцията, която ще се проведе от 17 до 19 февруари в столицата на германската федерална провинция Бавария.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, държавният глава на Франция Еманюел Макрон, полският президент Анджей Дуда и германският канцлер Олаф Шолц ще присъстват на събитието, припомня агенцията. Ван И, който от началото на годината заема поста на завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай, също е сред приелите поканата да участват в конференцията. Така за първи път от началото на пандемията от коронавирус Китай ще има свой високопоставен представител на събитието.