Русия и Индия се отказват от долара и ще създадат самостоятелен танкерен флот, който да обслужва увеличилите се в пъти покупки на руски нефт от Ню Делхи.

Двете страни фундаментално се отдалечават от долара и еврото във взаимната търговия и преминават към национални валути“, заяви Замир Кабулов пред РИА Новости.

36 пъти - от 30 хиляди до 1,08 милиона барела на ден - Индия е увеличила покупките си на петрол от Русия от февруари 2022 г. насам и е изпреварила Китай (830 хиляди на ден). Общият поток на гориво от Русия към Азия се утрои до 2,5 милиона барела и почти напълно компенсира намаляването на доставките от Русия за ЕС.

В резултат на това, според S&P Global Commodities at Sea, делът на Китай и Индия в морския износ на суров петрол от Русия достигна 68 процента. Азиатските гиганти погълнаха европейските барели почти напълно“, констатират анализаторите.

Една трета се извежда от руските пристанища с танкери, които не посочват дестинацията. За да изпрати още повече гориво към нови ключови потребители, които замениха Европа и да не губят печалби в лицето на антируските санкции, Москва предложи помощ на Ню Делхи при наемането и закупуването на петролни танкери.