Според британските тайни служби към настоящия момент Русия получава по-големи количества ирански дронове за военните действия срещу Украйна, отколкото преди. По данни на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирано от германския вестник Die Zeit, безпилотните летателни апарати вероятно ще бъдат доставени с кораб от Иран през Каспийско море, вместо със самолет.

Доставяйки тези оръжия, Иран продължава да нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, подчертават от военното ведомство в Лондон.

Освен това Русия работи върху организиране на собствено производство на дронове и "почти сигурно" ще бъде подкрепена от Иран, се казва в доклада. Безпилотните апарати са сравнително евтино нападателно оръжие с по-голям обсег за Русия. След атаките срещу Украйна голяма част от запасите на руски крилати ракети са изразходвани, твърдят британските военни.

Британското министерство подчертава, че значението на Каспийско море за Русия е нараснало значително от началото на войната. "То позволява на Русия достъп до азиатските пазари – включително за доставки на оръжия – по начин, който се надява да бъде по-малко уязвим от международните санкции“, пише още в разпространеното съобщение.