Руската федерация изтегли модернизирани кораби на Черноморския флот от Кримския полуостров в пристанищата на Абхазия и Новоросийск. Това обяви в ефира на Radio NV военноморският експерт на изданието Defense Express капитан първи ранг в оставка Владимир Заблоцки.

По негови данни руснаците са "освободили“ полуострова от най-съвременните си кораби, които са прехвърлени в Новоросийск. По-конкретно, става дума за две фрегати, три малки ракетни кораба от проекта "Буян-М“, пет големи десантни кораба и четири подводници. Според Заблоцки сега в Крим има общо 56 кораба, "които повече или по-малко са на вода, имат екипажи, т.е. те са в експлоатация“, а останалите са в Абхазия в град Очамчира "на котва“.

"Някои от корабите са във Феодосия, това са спомагателни кораби, между другото, в Севастопол са останали до десетина от тях, различни видове ракетни, десантни и спомагателни кораби и плавателни съдове, защото няма къде да ги разположат“, отбеляза експертът.

Той обясни, че "не е лесно да закотвите кораб на кей и да го оставите да стои там“ - трябва да има подходящо оборудване, по-специално захранване от сушата.

"Ако няма ресурс, тогава корабът няма да бъде боеспособен, няма да може да излезе в морето, а в Севастопол е опасно, обстрелват го. И по този начин врагът се презастрахова.Т.е. най-ценните кораби са изпратени в Новоросийск, защото, както смятат, там няма да има удари, а в Севастопол идват предимно за ремонт. Но и ремонтът е много рискован, както виждаме“, добави Заблоцки.