Русия е изстреляла повече от 8000 ракети и 4630 дрона по цели в Украйна от началото на военната си интервенция преди две години, заяви в четвъртък говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат, цитиран от Reuters.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 3605 от безпилотните самолети, каза той в телевизионни коментари, които дадоха представа за мащаба на въздушното нападение на Русия срещу Украйна през двете години война след пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г.

Инат отбеляза, че малки мобилни екипи от ловци на дронове сега свалят повечето от безпилотните летателни апарати, изстреляни срещу Украйна, включително произведените в Иран Shahed, и техният успех е висок.

При последната нощна атака в четвъртък осем от 10 изстреляни от Русия дрона са свалени над четири украински региона, заяви той.

По думите на Игнат, Русия е приоритизирала цели като селскостопански съоръжения, пристанищна инфраструктура, производство на оръжия и петролния и газовия сектор тази зима - промяна в тактиката, след като се съсредоточи основно върху енергийната система миналата зима, причинявайки дълги прекъсвания на тока за милиони хора.

Русия твърди, че стреля само по военни цели, но призна, че е насочена към енергийна инфраструктура.

След две години война Москва контролира почти една пета от украинската територия, включително полуостров Крим, който анексира през 2014 г., въпреки че фронтовите линии до голяма степен са в застой през последните 14 месеца.

Отбраната на Украйна беше подсилена чрез доставки на модерни системи за противовъздушна отбрана от западни съюзници, включително американските Patriot. Игнат не предостави общи цифри за тази помощ и украински официални лица са казали многократно, че се нуждаят от повече оръжия от чужбина, за да подкрепят военните си усилия.