В контекста на рисковете и несигурността, породени от последиците от войната в Украйна, в понеделник служители на Международния валутен фонд подчертаха, че е важно Румъния да прилага разумни макроикономически политики, които да гарантират макроикономическата стабилност и да активизират структурните реформи за стимулиране на икономическия растеж, предаде Agerpres.

Като цяло те са съгласни, че настоящите тавани на цените на енергията трябва да бъдат временни, и насърчават властите да ги премахнат постепенно и да ги заменят с мерки, насочени към най-уязвимите. Препоръчват се реформи в пенсионния сектор и сектора на заплатите в публичния сектор. Макар да приветстват последните данъчни мерки, членовете на управителния съвет на МВФ насърчават властите да обмислят по-амбициозна реформа на данъка върху доходите и подобряване на ефективността на ДДС.

Членовете на управителния съвет на МВФ също така подчертават, че паричната политика трябва да остане стимулираща, и се съгласяват, че лихвените проценти трябва да продължат да се повишават, за да се предотврати спирала на цените на труда. На фона на отслабващата външна конкурентоспособност и увеличаващия се дефицит по текущата сметка от МВФ препоръчват постепенно преминаване към по-гъвкав обменен курс, което, заедно с фискалната консолидация, ще помогне за преодоляване на външните дисбаланси.

Според МВФ румънската икономика се очаква да нарасне с 4,8 % през тази година (в сравнение с 5,9 % през миналата година), главно благодарение на вътрешното търсене. Цените на енергията и храните ще поддържат висока инфлация до края на 2023 г. МВФ прогнозира средна инфлация от 13,3% през тази година и 10% през следващата.

Понастоящем Румъния няма споразумение за финансиране с МВФ, но финансовата институция ежегодно оценява развитието на румънската икономика.